In het dagelijks leven is Dinand o.a. werkzaam voor het nationaal bekende entertainment bureau Viking Entertainment Group in Heeswijk Dinther (kantoor Regio Oost).

Tevens is hij de Uitvoerend Producent voor Viking Theaterproducties van o.a. theatervoorstellingen Jan Riesewijk & Co, het Groenlose duo Joost & Martijn en Ode aan de Wierdense Revue.

In het theaterseizoen 2019-2020 produceert Dinand o.a. de Muzikale Streektaalvoorstelling "In de Tied"van het theatergezelschap Tweeduuster met o.a. Jan Riesewijk. Alle voorstellingen waren of zijn te zien in de Overijsselse- en Achterhoekse theaters. Kortom Kappie/Dinand is allround in de wereld van Theater & Entertainment.

Inmiddels hebben ook onze Oosterburen een oogje laten vallen op de veelzijdige entertainer en treedt hij meerdere keren per jaar op in het prachtige Sauerland in Hotel Bilstein  in Bilstein-Lennenstad.

Foto: Anne Tuinte

 

Kappie historie - uitgebreide info - zie onder nieuws en optredens

 "KAPPIE" (Dinand Leferink) is opgegroeid in Markelo. Al van kinds af aan zit de muziek in zijn aderen. Als drummer/zanger maakte hij o.a. deel uit van:

  • Duo Bokkinga (invaller)
  • Salland Combo
  • The Cherry’s (invaller)  
  • TSM dans- en showorkest, zijn eerste grote band. In 1979 produceerde hij met TSM en was hij de zanger van de single "Mijlen Ver". Een single die ook nu nog steeds geliefd is onder de echte vinyl piraten.
  • Apollo Big Band Goor: Daarnaast maakte hij in die periode tot einde jaren '80 als percussionist/presentator en zanger deel uit van de Apollo Big Band uit Goor (de bekende James Last  sound).
  • Maarkel Mennekes: Dinand was gedurende 10 jaar zanger en tekstschrijver bij het diaclectgezelschap “De Maarkel Mennekes” 
  • Berrets: Met het  duo The Berrets.
  • Remix Party Band: Na een plezierig muzikaal uitstapje als zanger/percussionist bij de Remix Party Band besloot Dinand in 2011 te stoppen met het spelen in een band of trio om vervolgens op de solotour te gaan.
  • Hoolter Deerns: Van 2013 - 2018 was hij dirigent van het bekende dameskoor “De Hoolter Deerns” uit Holten. 

Waar komt de naam Kappie weg?

Markelo/Goor - Dinand(Kappie) werd geboren in Goor in het toenmalige Groenekruis gebouw achter de katholieke kerk aan de Hengevelderstraat. Daar verbleven eind jaren '50 en begin jaren '60 de moeders uit de regio Goor die op het punt van bevallen stonden voor 1 of 2 nachten. Zo ook Dinand met zijn moeder die de volgende dag weer terugkeerden naar hun woonplaats Markelo. Daar aan de Slagendijk groeide Dinand op samen met nog 6 broers. Gekscherend zong de buurt wel eens   "Vader Leferink heeft 7 zonen" Zoals gebruikelijk in veel Twentse steden heeft elke boerderij een huisnaam, zo ook bij de familie Leferink, namelijk "De Kappe". En ook de boerderij stond nog eens aan de Kappedijk (later Slagendijk). Toen moeder Leferink haar jongste telg uit het gezin van de Kappe voor de 1e schooldag naar de  Dorpsschool in Markelo bracht riep een enthousiaste medeleerling "Daar komt weer een Kappie aan". En die naam bleef daarna verbonden aan de Leferinks. Ook de zoon van Dinand (Hessel) heeft weer de bijnaam Kappie gekregen. Toen Dinand zo'n 10 jaar geleden besloot alleen nog solo te willen gaan optreden was de artiestennaam voor hem al snel duidelijk. 

Noot:

Het vermoeden bestaat dat de naam Kappie ontleend is aan de stripfiguur van de bekende Marten Toonder. Toonder tekende en schreef in die periode (1946-1972) een bekend stripverhaal met Kappie als hoofdfiguur. Zie Kappie en Marten Toonder